Utstilling og hva som er verd å vite på forhånd, underveis og etterpå.....

 Skrevet av Jannikke Orø, 3 Oktober 2004

  1. Finn innbydelsen til utstillingen du ønsker å stille på.
  2. Les nøye på innbydelsen når påmeldingsfristen går ut.
  3. Påmeldingskjema får du gjennom klubbsekretæren evt. på hjemmesiden til NRR/eller klubben din.
  4. Du kan i enkelte tilfeller bruke elektronisk påmelding.
  5. I så fall skal du sende den både til klubben og til din egen utstillings sekretær
  6. Bruker du vanlig papir påmelding skal den sendes til utstillings sekretær i din egen klubb uansett hvilke utstilling du melder på til.
  7. Skriv helst i blokkbokstaver. Husk alle data og skriv riktig på klassen!
  8. Husk microchip på voksne katter som skal stilles i Sverige. Det skal gå minst 15 dager mellom innsetting av chippen og utstilling.
  9. Husk at det skal gå minst 15 dager fra siste vaksinedato til utstillingsdag, gjelder alle land.
  10. Skal katten sitte sammen med en annen av kattene dine skriver du det på.
  11. Ønsker du å gi en premie/gave kan du føre dette opp, skriv da hvem du ønsker skal ha premier/gaven. F.eks BIS 3-6 Kategori 2. Husk å ta premien/gaven med.
  12. Har du perser skal du ikke skrive noe i rubrikken Gruppe, det finnes ikke i Kat I
  13. Legg gjerne oppi kopi av betalt utstillingsavgiften. Husk at den skal og være betalt innen fristen. Få med kattens navn og ditt navn, ( spesielt om andre betaler den)
  14. Noen tar 50 kroner ekstra på utstillingen hvis du betaler når du kommer.
  15. Du kan og risikere å ikke komme med om du ikke betaler tidsnok.
  16. Har du sendt pr- e-post må du be om å få bekreftelse på at den er mottat.
  17. Ca. 1 uke –10 dager før utstillingen vil du motta utstillerkort. Sjekk dette meget nøye. Se at katten er kommet i riktig klasse, har fått riktig fødselsdato og at navnet på katten er riktig. Står det kl. 12, eller kl. 9 betyr ikke det et klokkeslett, det er klassen katten skal stilles i og som du selv har meldt den på i. Har du ikke mottat utstillerkortet et par dager før må du ringe klubben så du vet du er kommet med ( kjedelig å reise til Sverige hvis du ikke er kommet med!)
  18. Skriv og om katten kan ta tittel, husk å ta med alle sertene som dokumentasjon. Vis disse på sekretæriatet når du ankommer. Jo tidligere om morningen jo bedre, og spesielt om den skal opp i ny klasse dagen etter. Skriv det gjerne og på påmeldings skjemaet i tillegg.
  19. Begynn tidlig å preparer katten, den skal kanskje bades både 2 og 3 ganger de siste 10-12 dager.
  20. Pakk utstillings bagen tidlig, gjerne 2 dager før. Sjekk over at du har alt med kvelden før du skal avgåre. Sjekk at all papirer er med, det er stamtavle/midlertidig registreringspapir, vaksinekort, utstillerkort og kvittering på betalt avgift. Tidlig på året bør du og ta med deg kvittering på betalt medlemsavgift til klubben din.
  21. Ta med ekstra underlag til buret i tilfelle katten skulle ha et uhell. Ta og med en liten føner og tørrshampoo, det kan redde deg om uhellet er ute.
  22. Ha med vannskål og matskål, mat, leker og alt annet utstyr så som kammer, børster etc. og selvsagt burpynt! Har du to katter får du dobbeltbur automatisk hvis du ikke ber om enkelt bur på hver katt, dette må du huske selv. Målene til disse er 60x60x75 og 150 x 60 x 60 til dobbeltbur.
  23. Ta gjerne med en campingstol og en god bok også, dagene kan bli lange, spesielt om du bare har en katt med deg. Det er kafeteria på utstillingen, men noen tar med både mat og kaffe selv. Men husk at du er med på å støtte klubben(e) som har egen kafeteria hvis du handler der.

 

Utstillingsdagen

 

  1. Stå opp tidlig så du får tid til å sjekke både katten, bagen og papirene før du drar. Regner det eller det er vinter og kaldt kan du ha et teppe over buret. Du kan og sy deg et burtrekk som du trer over eller rundt buret – og selvsagt må du ha katten i transportkasse! Ikke ha katten løs i bilen heller.
  2. På vinteren kan du gjerne starte opp bilen litt tidligere så den ikke er iskald, du vil ikke ha en syk katt.
  3. Vær ute i god tid, spesielt når du er ny, det lønner seg.
  4. Når du ankommer hallen skal katten igjennom veterinærsjekk først. Har katten midd, eller er forkjølet eller annet blir du stoppet og må ta katten med deg hjem igjen. Dette er for å forhindre spredning av sykdommer og utøy på utstillingen. Vær glad for denne sjekken.
  5. Når katten er kontrollert og godkjent skal du til neste post. Her får du utlevert en konvolutt og noen papirer. Noen steder får du utstillingskatalogen, andre steder må du kjøpe den. Jeg anbefaler uansett at du har en katalog, da kan du se konkurrentene katten din har og finne ut hvilke andre katter som går i samme klasse hos din dommer og eventuelt hvem den skal opp mot om den skulle bli dommerens bestekatt å gå til panel. Be gjerne om hjelp til å forstå dette. Om jeg forklarer dette nå er det fort glemt til du kommer på utstillingen.
  6. På arket ( arket er helt make til utstillerkortet du fikk tilsendt i posten) du nå får utlevert , står det nå et nr. foran navnet på katten din og dette nummeret følger katten din gjennom hele utstillingsdagen. I konvolutten finner du et lite merke med det samme nr. på, noen fester dette med en strikk rundt håndledde slik at man hele tiden vet nr. på katten sin. Har du to, skifter du strikken når du bærer opp den katten med det nr. den har fått tildelt. Tidligere var vi nødt til å ha disse strikkene rundt halsen på kattene men det var ubehagelig for katten. Husk at katten din skal registreres på nytt dagen etter om du er på en dobbel utstilling. Da kan den få et helt annet nummer, spesielt om det er flere eller færre påmeldte katter den dagen.
  7. Nå skal du finne ut hvor katten(e) din skal sitte. Nummeret katten din har fått vil henge på buret ditt. Spør hvor din rase skal være, da finner du det lettere. Det er og opptegnede ark ( burplan) hengt opp på flere av bur radene hvor du kan lese deg frem til rekken og buret katten skal sitte i.
  8. Nå skal du henge opp burpynten. Etterpå skal du ta med deg det lille utstillings doet du har kjøpt inn på forhånd og finne sand du kan ha i doen. Det står sand en eller annen plass i hallen, og denne får du gratis. Når alt er på plass kan du sette katten inn i buret. Noen lager til mat og vann med en gang, andre venter til katten er bedømt. Perseren kan pga sin lange krage grise seg til med vann, så ikke bli forskrekket om du ser at de ikke får vannskåler fast inn til seg. Noen har lært katten å drikke av kaninflasker og henger disse på burene, andre gir katten vann fra en sprøyte flere ganger for dagen. Andre står å passer på når katten  drikker fra skålen, og etterpå fjernes den igjen med en gang.
  9. Jeg vil anbefale deg å ta med et lite bord du kan stelle katten din på. Du kan enten investere i et stellebord ( kjøpes hos Zoobutikker eller på nett), eller en hylle som du henger foran buret. Disse selges noen ganger på utstillingene, eller du kan ta en titt på showshop.no å se hva de har der. Noen steder har de egne stellerom til dette, men ikke alle steder.
  10. Vanligvis starter utstillingen ca. klokken 10 og er du tidlig ute ( innsjekkingen er stort sett mellom 7-9) har du kanskje både en og to timer på deg før bedømning. Bruk denne tiden til å sjekke katalogen, ta deg en god kopp kaffe, prat litt med andre, spør om ting du ikke forstår og be gjerne om hjelp når bedømningen skal starte så du skjønner når katten din skal frem. Det er i dag veldig vanlig at vi må bære kattene frem til dommerringen selv. Gjør det på en stille måte uten å forstyrre dommeren.
  11. Husk og å lek mye med katten din, den skal føle seg trygg og vil gjerne at du er i nærheten så mye som mulig. Tørk øyner og stell opp pelsen rett før den skal opp til dommeren.
  12. Dommeren sitter ved et bord med en del bur bak seg hvor det skal plasseres katter som hun/han skal dømme. Dette kan være katter i samme farge, eller i samme klasse.
  13. Dommeren har en assistent til å hjelpe seg og denne assistenten skriver opp og fester lapper med nummer på disse burene. Ser du nummeret til din katt skal du bære den frem og plassere den i dette buret. Har du med en baby kan du ta med et underlag den kan ligge på, burene er veldig kald. Gå gjerne litt utenfor de folkene som står å ser på slik at katten din ikke blir redd, nærm deg inn fra siden slik at dommeren ikke blir forstyrret. Assistenten vil normalt åpne bur døren, sjekke at det er riktig katt til riktig nummer. Deretter kan du sette deg ned og se på når dommeren dømmer de kattene som er før din katt. Ser du at eierne står fremme med kattene sine, kan du når det er din katt som skal frem til dommeren, hente katten selv i buret og sette den på bordet til dommeren. Stå litt til sides slik at de som ser på får med seg bedømmelsen de og. Når katten er ferdig bedømt må du høre godt etter hva dommeren sier, skal katten stå igjen kan grunnen være at det er flere i samme klasse og farge, eller det skal taes ut BIV ( Best i Variant som betyr best i den fargen). Får du beskjed om at katten kan gå ”hjem” betyr det bare at katten kan bæres ned i sitt eget bur igjen, ikke at du skal reise hjem!
  14. Bedømmelses seddelen som dommeren har skrevet på din katt får du enten hengt opp på buret ditt i løpet av dagen, eller utlevert i nærheten av sekretæriatet. Da må du huske på å hente den selv. Sjekk om katten din har fått påført tittel om den fikk det hos dommeren, ellers må du få dette påført på sekretæriatet.
  15. Når dommeren har vært igjennom alle kattene i din kategori og katten din ikke har blitt slått ut ( har den fått ex 2 f.eks er den utslått og skal ikke opp igjen) skal du følge med om den skal opp igjen når dommeren begynner med sine nomineringer. Noen dommere tar opp mange katter, noen bare et par stykker. Dommeren kan f.eks begynne med å ta opp igjen de kastrerte hannkattene, så hunnkattene, deretter voksne hanner, voksne hunner, så kattunger i kl. 11 ( 6-10 mnd,) og tilslutt kattunger i kl. 12 ( 3-6 mnd.) Dommeren velger den beste i hver klasse til sin nominerte katt. Disse blir kalt Dommerens Beste og skal senere møte de andre dommernes katter i ”panel”.
  16. Har dommeren valgt din katt til f.eks sin Beste katt i 3-6 mnd. skal altså katten din senere opp i et panel. Her sitter alle dommerne på rad og bak dem står en lang rekke med bur hvor alle Dommerens Beste katter sitter. Her og må du passe på å selv bære katten din opp i tide. Når alle kattene er på plass , alle har funnet seg en sitteplass, eller en fin plass å stå, åpnes panelet av ”Panel leder”. Han/hun begynner med å takke alle assistentene, de blir personlig takket ved navn og mottar et lite honorar. Så blir hver enkel dommer presentert og får hver sin gave som takk for deres innsats.
  17. Nå begynner panelet og bedømmelsen av alle dommernes bestekatter. Er det f.eks 3 dommere som har dømt den kategorien din katt går i, la oss si kategori I, vil det normalt være 3 katter i hver klasse. 3 Kastrat hanner, 3 kastrat hunner, ( ikke alltid det er nok kastrater til at alle dommere får dømme de) 3 voksne hanner, 3 voksne hunner etc.etc
  18. Panel leder presenterer en og en av kastratene, med farge og hvilke av dommerne som har nominert den og den katten. ( Ikke navnet på katten)
  19. Skulle du nå ha en kattunge i 3-6 mnd klassen skal den sannsynligvis opp mot 2 andre kattunger i samme klasse, de to andre som er nominert av de andre 2 dommerne. Assistentene bærer frem kattene og alle kattene skal nå vurderes en etter en av alle disse tre dommerne. Når de er ferdig snur assistentene seg mot publikum og viser kattene frem mens dommerne skriver opp nummeret på den katten de mener er den aller beste av disse tre kattungene. Den med flest stemmer blir da Best In Show 3-6 mnd. Noen ganger har vi bare 2 dommere, eller kanskje 4 dommere ( = 4 kattunger) og da kan det bli 2 stemmer mot 2 stemmer. Da må det inn en skilledommer – dette må være en allround dommer ( en som kan alle kategoriene) eller en dommer som har kompetanse på den kategorien. Har man ingen av delene må det loddtrekning til.
  20. Når det gjelder de voksne kattene både de kastrerte og de ukastrerte går den beste hannen og hunnen mot hverandre for å finne hvem som er best. Den beste får tittelen BIS, eller BIS kastrat, og de andre får tittelen BOX eller BOX kastrat ( som betyr Best i motsatt kjønn.) Begge titlene står for Bestetitler, bare at BIS tittelen får et ekstra tilleggspoeng.
  21. Premie utdelingen foregår litt forskjellig fra klubb til klubb. Noen gir premien etter hvert og da må eier frem å hente katten sin og presentere den og seg selv med fullt navn. Andre klubber velger å lage til et eget premiepanel etterpå. Da må kattene komme opp igjen og settes på plass i burene. Skjer dette vil som oftest alle premiene stå oppå buret til der katten sitter. I noen klubber er medlemmene flink til å gi vandre premier/gaver, disse leveres til sekretæriatet om morningen og blir plassert på premiebordet.
  22. Ønsker du å gi en slik vandrepremie kan du velge hvem som skal få den og hvor mange ganger de må vinne den får å få den til odel og eie. Du kan velge om den skal vinnes av katten, eller av eier til katten.
  23. Premien/gaven kan være en flott pokal, et bilde, et fat, en lysestake etc.etc me husk at det bør følge med eller festes på et ark hvor det føres på når katten eller utstiller har ervervet gaven/premien, på den måten er det lettere å vite hvem som har vunnet den fra gang til gang.
  24. Når nå utstillings dagen er over og om katten din skulle ha oppnådd en BIS, så husk å skriv det på bedømmelses seddelen slik at du husker det senere i tilfelle den får flere BIS og den går inn på Årets Katt liste.
  25. Har du stilt en voksen katt som får sertifikat må du sette deg inn i hvor mange sertifikat den kan ta i hver klasse. Opp til Champion, de 3 første sertene trenger du ikke å erverve noen av de i utlandet. Når den går opp i neste klasse kan den ta f.eks 2 norske, så må du til Sverige og ta det siste for å få den Internationale tittelen på den. Deretter øker antall sertifikat og antall norske/ utenlandske. Sett deg nøye inn i dette for med dobbelt utstillinger blir kattene fort ute stengt i Norge og da kan de ikke stilles før de har vært i f.eks Sverige. Velger du å stille katten din i f.eks Danmark etter at den er blitt International må du huske at regelverket forandrer seg drastisk. Da må du nemlig til et tredjeland. F.eks Norge – Danmark – Sverige. Når katten har oppnådd neste tittel som er Grand, trenger du ikke å reise til et tredjeland. Det er kun i den klassen du har stilt katten ut i til nå du må følge dette regelverket. Det er kun i Norge og Sverige vi har lov å stille uten den regelen om et tredjeland, men så snart du beveger deg utenfor Norge og Sverige må du følge denne FIFe regelen til neste klasse.
  26. En annen veldig viktig ting du må huske på er hvis du har hatt en dommer flere ganger i samme klasse må du huske å få kontrasignatur fra en annen dommer. I NRR’s utstillings reglemang og på baksiden av påmelding skjemaene står det veldig tydelig hvor mange forskjellige dommere som kan dømme katten din i den eller den klassen. Sjekk dette før du reiser på utstillingen, da kan du få gitt melding om dette enten til sekretæriatet eller direkte til dommeren under bedømmelsen.
  27. Når slikt skjer går dommeren bort til en av sine kolleger som dømmer samme kategori og ber de se på katten og gi en kontrasignatur på bedømmelses seddelen.
  28. Er det en dobbelutstilling må du sjekke at katten din går i riktig klasse dagen etterpå om den f.eks tok en Champion/Premier tittel første dag. Da skal den gå fra kl 9 til kl 7. ( 8 til 6 om det er en kastrat).Du må selv passe på dette!
  29. Når utstillingshelgen er over og du er hjemme igjen skal du om katten din har tatt en tittel, sende kopi av alle bedømmelses sedlene inn til klubben din. Dette gjør du hver gang katten har oppnådd en tittel. Skriv navn og registreringsnummer på katten din på baksiden av alle sertene, og ditt navn og tlf nr.. evnt adressen. Du skal selv beholde originalene . I Norge får du med kopi, den er gul, men i Sverige får du kun originalen ( og i Danmark). Når du er i Sverige sørg for at de har stemplet og signert bedømmelses seddelen, ( kun de med sertefikat/tittel på.), ta så kopi selv og behold originalen.
  30. Tilslutt anbefaler jeg deg å lese artikkelen jeg har skrevet: ”Hva skjer egentlig på en utstilling?”, som du får utlevert i dag og at du setter deg ned foran en dommer og følger med på hva som skjer, det kan du lære enormt mye av. Vær heller ikke redd for å spørre andre utstillere underveis hva som foregår. Ha respekt for dommerne, utstillerne, og de som jobber på utstillingen. Noen ganger forstår man ikke hvorfor en katt vinner fremfor en annen, men som med alt annet er det forskjellig smak og meninger hos hver dommer. Noen ganger er vi utstillere enige i avgjørelser andre ganger ikke, vi har og våre meninger og vår smak.
  31. Lykke til!

 Print gjerne ut denne huskelisten å ta den med deg på utstillingen så vet du alt som skal skje og i hvilke rekkefølge.

Vennlig hilsen Jannikke