Pelstell og tips om utstyr

Tekst og bilder av Jannikke Orø/Du Monet, HK medl. møte i September 2003

Vår leder Anne Fagerli informerer alle litt om kurset Maren og jeg skal ha denne kvelden.

Stort oppmøte i klubben som vanlig når vi har spennende tema.

Maren/Lotte Menotte's med en av sine vakre skogkattjenter

Pelstellskurs.

På vårt første HK møte etter sommeren i 2003, 2 september for å være nøyaktig hadde vi satt opp pelsstell på programmet.

Skogkatt

Maren/Lotte Menotte’s hadde med seg to av sine flotte Skogkatter, en sort viril hannkatt og en vakker blåspotted-hvit hunnkatt. Hun hadde valgt å ikke bade den sorte for å vise hvordan en katt blir før og etter showbading. Nemo som den sorte hannkatten heter er som sagt viril og plages en del med halefett. Her brukte Maren å smøre på håndrens, eller et produkt som heter Goop og som man kan kjøpe på utstilling ( fortrinnsvis i Sverige…). Dette fjerner effektivt halefett og kan absolutt anbefales. Det finnes også noe på markedet som heter Swartzfega, en type håndrens som også er ypperlig til halefett og andre fete partier.

Maren anbefalte å bade skogkatten 10-14 dager før utstilling slik at den fikk tid til å bygge opp igjen det naturlige fettlaget en skogkatt skal ha i overpelsen. Dog skal ikke katten være fet så Maren jobber med kattens pels jevnlig frem til utstillingen.

Tips om shampooer og andre ting vi bruker vil komme på slutten av artikkelen

Alt på en skogkatt skal være motsatt av en perser. En skogkatt skal ha lang kropp, store spisse ører med god bredde i basen. Den skal ha en fin jevn profil, trekant hodet hvor hodet skal følge jevnt mot ørenes plassering. Altså en helt likesidet trekant. Halen skal være lang og busket. Det flotteste på en skogkatt som står i showpels er den enorme kragen som rammer inn kattens hode og frontparti. Også nikkersene skal være fyldige.For å få maksimalt utav pelsen bruker Maren en del stylingsprodukter. Disse løfter pelsen og gir volum, dog ikke som en perser. Alle skogkatter skal ha overpels(dekkhår), og disse er stivere og lengre enn resten av pelsen.

 

Perser ( av Jannikke/Du Monet )

Å stelle opp en Perser er jevnlig arbeid hele tiden. Bestemmer man seg for å ta en perser på utstilling må den holdes og stelles jevnt for å få maksimalt ut av pelsen.

Når jeg ser at en av mine showkatter begynner å sette pels, dvs den er på oppadgående , ja, da vet jeg at jeg har en langvarig prosess jeg skal igjennom.

Bad

Jeg begynner å bade katten jevnt , ca hver 14 dag. Da bader jeg katten som om den skulle på show.

Jeg begynner med å avfette hele kattens pels ( ikke hodet!!) og her kan man bruke håndrens direkte i tørr pels. Jeg jobber håndrensen kjappt inn og skyller godt. Når man har smurt kattens tørre pels inn i håndrens merker man hvor fort den blir gjennomvåt i forhold til om jeg hadde vætet pelsen med vann først. Når jeg har skylt ut avfettingen (bruk lang tid og vær nøye med at du får ut all avfetting så den ikke skader pels og hud) er det klart for shamponering. På markedet finnes tusenvis av forskjellige produkter å velge mellom, det er en jungel som ikke alltid er lett å ta seg igjennom. Mange fortviler og selgeren i butikken anbefaler deg kanskje helt feil shampoo. Er du ny, spør en i klubben, gjerne flere hva de anbefaler og hvilke erfaringer de selv har med de forskjellige typene. Etter hvert som du har fått prøvd ut et par, finner du den som fungerer best på din katt. Det er som med oss mennesker, en familie bruker gjerne 3 forskjellige shampooer, alt etter hvilke som passer best til hver og ens hårtype. Det Maren og jeg bruker, passer kanskje til din katt, kanskje ikke.

Jeg har en shampoo som jeg synes svært godt om, den fungerer stort sett bra på alle kattene mine, noe som gir meg den fordelen at jeg kan kjøpe store dunker, og spare penger. Jeg bruker #1 All System. Den serien har shampooer for alle farger, hårtyper og kvaliteter. Selv bruker jeg #1 All System Supercleaning shampoo with conditioner. Den skal blandes ut med vann og er meget drøy i bruk. Jeg vet at de selger den bl.a på Zoo butikken på Loddefjord og via internettbutikk.

Jeg shamponerer inn katten minst 2 ganger, kanskje opp i 3 ganger den dagen jeg bader katten for utstilling.

Innimellom vasker jeg katten også i hodet og ansiktet. Da bruker jeg en tannbørste for å fjerne gamle matrester, spesielt rundt munnen og halsen. Rundt ørene er jeg også nøye, ofte blir de fet i pelsen av dampen fra det varme vannet som får ørevoksen til å renne. Jeg spyler katten med hånddusjen på svak styrke når jeg skyller ansiktet. Da har jeg bedre kontroll og unngår vann i munn, nese, ører og øyner. Etter at katten er skylt godt ( pelsen skal skrike) tuller jeg et brettet håndkle rundt magen på katten og deretter et stort varmt håndkle rundt hele katten. Jeg bruker ca. 10 minutter på å håndkletørre katten. Samtidig som jeg holder på med dette tar jeg en bit av det nå fuktige håndkle og tørker ørene, dette gjentar jeg flere ganger gjennom de ti minuttene så jeg får vekk all smeltet ørevoks.

Når jeg er kommet så langt og jeg skal straks i gang med føning sprayer jeg en fin dusj av Fluff Out over hele pelsen. Denne gjør at pelsen får mer volum. Kan kjennes litt klissete når den sprayes på, men det forsvinner så snart pelsen begynner å tørke.

Føner

Jeg har investert i en god føner, en Airforce Commander. Den har to hastigheter og kan dermed også brukes på kattunger fra 8-10 uker på svakeste styrke. La den stå på når du holder på med håndkletørkingen, da venner de seg til lyden (dette gjør jeg hver gang også med de voksne) og den rekker å bli lunken av motoren. En såpass kraftig føner som denne bråker en del så når jeg setter munnstykket mot katten for å begynne å føne, settes den mot rumpen til katten . Har du mulighet kan du og sette den utenfor døren og bare la den lange slangen være inne i rommet, lyden blir betraktelig lavere. Husk å hold godt i katten så den ikke stikker av. Etter en kort stund begynner jeg å føne magen, brystet og beina. Dette er viktig så ikke katten får urinveis infeksjon eller forkjølelse. Å bli først tørr å god på disse stedene forhindrer katten i år fryse for mye. Når katten begynner å bli tørr bruker jeg kammen flittig. Jeg grer, jeg føner, om en annen, jevnt og trutt for å strekke ut pelsen og forhindre krøller.

Frisering ( perser)

Når katten er helt knusktørr er tiden inne for litt ”frisering”. Nå skal øre kanten jevnes, her bruker jeg en butt neglesaks og klipper pelsen ytterst på øret så ørene blir rund og jevn. Jeg klipper også rundt øverste øyekant. Noen bruker en spesialsaks for å tynne ut pelsen i pannen om katten har mye pels der. Dette er ikke lett for en nybegynner, så her må det øvelse til, for det er viktig at det ser naturlig ut og ikke klippet ut! Øv deg på en katt som ikke skal på utstilling på lang tid.

EC (N) Du Monet Donna Karan, ferdig, badet, fønet, nappet og frisert!

En perser skal være i motsetning til en skogkatt, kort, kort og atter kort overalt!

Korte tykke ben, cobby, kort kropp, kort tykk busket hale, små ører og bred brystkasse. Den skal ha store runde åpne øyner med dyp oransje kobberfargede øyner ( dvs ikke maskekatten, den skal ha blå øyner med intens dyp blå øyenfarge)

Når perseren står i full showpels skal pelsen være tett med flott krage. På den solide perseren ønsker vi en glansfull overpels ( vi kaller det dekkpels) og denne må ikke nappes vekk! På en dilusjonspels nappes overpelsen vekk for å få pelsen lysest mulig. Solid farge er sort, rødt, og skilpadde (og den finnes også med striper spotter, hvitflekk og sølv) og en dilusjonspels er blått, creme og blåcreme.( og selvsagt med de samme tilleggsfargene som over...striper, etc.etc). Det er ofte en stor forskjell på pelsstrukturen på en solid og en dilusjonspels, og ofte kan man ikke bruke samme bademetode på disse pelsene. En dilusjonspels krever kanskje en helt annen shampoo. NB Husk at en hvitflekk skal nappes overalt på det hvite!, samt alle hvite hår i fargeflekkene, samme gjelder en helhvit katt (perser!) NB, De lange tufsene inne i ørene på alle langhårsraser skal ikke klippes vekk!! Heller ikke tufsene på ørekanten skal klippes vekk på andre raser.

Som jeg tidligere nevnte så kan vi ”frisere” opp perseren til å bli ekstra tiltalende for show. Blant annet kan man gjøre en ”Face Sculpturing”, noe som ikke alle klarer å få til. Her er bilde av min skilpadde etter en slik Face Sculpturing, og som dere ser er hun fint avrundet i hodet, spesielt i underhodet sitt. Her har jeg nappet vekk det vi ofte kaller for ”onkel skrue skjegg”. Noen persere får dessverre lange hårtufser på hver side av kinnet som henger ned og forstyrrer hodefasongen. Ta utgangspunkt i ytterste øyenkant, tenkt deg en strek ned til kjevebeinet som deretter buer fint opp mot munnen, og napp vekk hårene som strikker ut nedenfor kjevebeinet og denne buen. Bruk enten en spesialkniv, eller fingertuppene, slik jeg har gjort på Scandal her.

Trèsor  ferdig "sculpturert", ble hun ikke fin!

Resultatet er forbløffende, men for all del, ikke sett i gang på din utstillingskatt før du har øvd deg på en annen. Har du bare en katt, og den sitter i utstillingskondisjon anbefaler jeg deg å få hjelp til å gjøre

dette så ikke du tar for mye. Det går fort av, men jeg lover deg at det tar lang tid å få pelsen ut igjen om du har tatt vekk for mye!

Når jeg skal ta min katt på utstilling så tar jeg siste bad på den ca. 2 dager før sånn at pelsen får tid til å løfte seg litt. Jeg bruker stylingspray på pelsen hver dag og også på selve utstillingen.

Jeg har nedenfor laget en full oversikt over hvor dere kan få kjøpt de forskjellige produktene vi har brukt.

Tips om hvor man kan få kjøpt de forskjellige produkter og utstyr.

Som tidligere nevn er det en hel jungel av forskjellige shampooer, stylingsprodukter, kammer, sakser, fønere osv.osv.

Her skal jeg prøve å lage en liten oversikt over en del av de produktene vi har brukt og som vi anbefaler. Det er viktig at dere allikevel forstår at dette er noe vi er fornøyd med, men som nødvendigvis ikke dere finner like bra til deres bruk og deres katter.

Avfetting

Vanlig håndrens, kjøpes på de fleste bensinstasjoner. Goop, produseres i USA, selges på flere utstillinger i Sverige, men kan og bestilles via internett på denne adressen: http://welcome.to/anju  og Golden Arrow, se annonse i Aristokatt. ( ikke kjøp avfetting med slipeperler, av kalk, sten etc. Plastperler er ok, men skyll de helt ut!!)

Swarzfega, er og en håndrens, den selges på Tybring Gjedde, kanskje andre steder også, ta en ringerunde.

Shampooer

( her ønsker jeg å få navn og adresser/URL på flere steder de selger disse, gjerne hele landet.)

Bio Groom, - en god shampo, finnes i de aller fleste dyrebutikker landet over, og har shampo for de fleste pelstyper og farger. De har og spesial shampoer , et eksempel er den mot utøy, både til forebygging hvis du tenker å la katten din gå ute, men den skal og hjelpe om katten allerede har fått utøy i pelsen. Den heter Tick and Fleas. Der finnes som sagt et utall av spesial shampoer i denne serien.

#1 All System - har en mengde med varierende shampoer og andre produkter så som styling, conditioner, fargeshampoo, blekingsmidler (hvite katter) osv. Finnes hos flere dyrebutikker i landet, bare let opp og ring og forhør deg.

Cardinal –en rimelig men meget god shampo for både daglig bruk og showbruk. Finnes også til flere typer pels, og i farger, f eks til sorte katter og hvite katter, minkoljeshampoen, etc. Fåes i de fleste zoo butikker her i landet. 

KW - eller Kate Winther som den egentlig heter, er en svært god shampoo, litt dyr, men har gode shampoer til problem pelser. Der iblandt en medisin shampo mot flass som er meget effektiv! Også KW sin minkolje shampo er fantastisk.

Jean Peau serien - en meget god shampoo serie også her. De har og andre produkter, blant annet øre rens og øyenvann. Øyenvannet er et must å ha i hus om du har katter med lys pels rundt øynene. Den fjerner smuss og missfarging og kan brukes hver dag for å holde katten hvit og fin rundt øynene. ( finnes hos stargate. nu )

Jerob's - en spesialserie fra USA, importør er Johnny Skjølås, vår president. Gå inn på hans hjemmeside: http://www.stargate.nu/ Der kan du bestille de produktene du ønsker, alt fra shampoo, styling, bleking, Fluff Out, tørrshampoo, kammer, børste, sakser, doer, pudder, fønere, og mye,mye mer. Han har mange av de seriene som og er nevnt ovenfor.

Flere av disse shampoo merkene har som nevnt også andre produkter, som f.eks Bio Groom sin Super Cream, fantastisk for å få myke silkepelser og for deg som ikke vil bruke avfetting på katten din.

Innpakninger

Supercremen er en innpakningskur som skal brukes riktig for å få full effekt! NB må ikke brukes på nedadgående pels!! ( feller pels)

Jeg tar et par spiseskjeer med cremen, blander med litt varmt vann og bruker en stavmixer for å blande den godt. Konsistensen skal ligne på vaniljekrem når du er ferdig. Smør denne inn i kattens tørre pels, pakk katten deretter inn i et varmt stort håndkle og sett katten på et varmt badegulv i et lite bur i ca, en halvtime. Skyll deretter ut cremen. Det er viktig at all crem er skyllet ut godt ellers blir pelsen fet! Skyll , skyll og atter skyll med lunket vann. Deretter shamponerer du katten inn som vanlig, 2-3 ganger, for deretter å fåne den tørr. Matte tørre pelser har meget godt av en slik ”hårkur” innimellom. Noen bruker denne konsekvent til hvert show-bad istedenfor avfetting. Ved skikkelig bruk får du et FANTASTISK resultat! NB, Mange bruker denne innpakningen på en helt annen måte og syns deres måte gir best resultat, dette får en prøve seg litt frem til selv.

Annet

Jeg kunne nevnt mange flere produkter, men foreslår at dere som er ny spør dere for hos de forskjellige oppdretterene dere treffer på utstilling. Noen deler sine erfaringer og tips villig vekk, andre holder det for seg selv. Men spør du ikke får du heller ikke vite noe og stort sett synes de fleste det er moro å dele sine erfaringer med andre.

Når det gjelder stylingsprodukter finnes der også mye å velge i. Selv liker jeg veldig godt de forskjellige stylingsproduktene fra Jerob's. Texturiseren er super å bruke på utstillingen. Den sprayer jeg direkte på børsten og børster opp pelsen på katten gjentatte ganger.

Maren nevnte også Bio Groom sin Magic Black til sorte katter som er ujevn i fargen. Den kan være til stor hjelp. Og Bio Groom har også en spray som går på hvite pelser, White Cleaner.

Vitacoat har et fantastisk fint pudder, spesielt til å fjerne krøller bak ørene.

Samme har Johnny, hans tørr-shampoo , er fantastisk å bruke om katten har hatt et uhell. Fjerner rester, lukt og fluffer opp pelsen igjen.

Når det gjelder fønere finnes der enormt mange forskjellige her også. Ta en tur til Midtun Zoo, der er utvalget enormt stort. De selger også den jeg bruker ( oransje farget) og selv om dette er dyre ting å kjøpe vil du fort finne ut at det var en god engangs investering som sparer deg for mye arbeid og tid. Vurder også å skaffe deg et stellebord i riktig høyde for kroppen din. Det er en stor avlastning når du står å føner, og veldig greit å ha med på utstilling også. ( Flere tips hvor disse tingene selges taes i mot med takk)

Kammer og børster - igjen et vell av tilbud og forskjell på kvaliteten. Jeg bare sier det, kjøp kvalitet! En rimelig kam eller børste vil i verste fall være katastrofalt for pelsen. Den får pelsen statisk og enkelte er så dårlige at pelsen blir slitt. Selv har vi valgt å kjøpe en Mason Persson børste med ekte svinebust, den varer nesten livet ut! Fantastisk kvalitet, om den er nokså dyr ( mellom 3-600 kroner må du regne med), men husk passer du godt på den er dette også en engangs investering.

Så når det gjelder kammer. Jeg har kjøpt en stor og en liten kam hos Johnny Skjølås, det er de beste kammene jeg har hatt på mine 15 år som utstiller. Pris ca. 250,-

Men selvsagt selges det kammer av god kvalitet også hos zoo butikken, og helt sikkert til en rimeligere pris. Sørg bare for at den ikke er statisk.

En god karde er fin å bruke når ullen pels skal strekkes ut, spesielt pelsen på kragen, brystet, magen og mellom beina, og bak på lårene har godt av en omgang med ”karden” før bading, og før katten skal opp på dommerbordet. Også gode børster er et must når du er kommet på utstillingen og pelsen skal jobbes opp.

Pudder er en annen viktig sak, både til bruk ved ”uhell” ( katten tisser eller skiter seg ned i utst.buret/transportkassen).

Her kan du ha et vanlig Johnson babypudder . Problemet er å bruke et slikt pudder på en mørk katt….. Der er det bedre med en tørrshampoo, en man sprayer eller drysser rett på flekken og børster opp. Bl.annet Gimpet sin tørrshampoo, eller Jerob's begge udmerket å bruke på alle katter.

Men til gule flekker under øyner og på foten er et godt øyepudder viktig. Det får du ofte kjøpt hos stargate eller andre steder på internett, evn. på utstillinger. Den dekker meget godt gule flekker. Men husk å vask katten hver dag rundt øyner og eventuelt poter med f.eks Jean Peau sitt øyenbadevann, dette forhindrer gule flekker.

En god coatgloss eller stylingspray er viktig.

House of Anju er og et merke som selger alt innen pelspleie på katt. Shampooer, bleking, avfetting, fargeshampooer, cremerinse, etc.

Anju selges via internett http://welcome.to/anju

Eller Jerob's seien hos Johnny: http://www.stargate.nu/

Gode desinfiseringsmidler er også viktig. Noen får man kjøpt på utstilling, hos din veterinær, i dyrebutikker og via internett.

Men det vi alle bør vite er at gode friske pelser kommer like mye av ernæringen som av pelsstell og hvilke produkter vi bruker.

Har du en katt som er tørr, og flassete i pelsen kan du gi den Viacutan i 8 uker som en kur. Viacutan er et supplement av essensielle fettsyrer som ikke dannes i kroppen. En hund eller katt som mangler disse essensielle fettsyrene trenger derfor tilskudd av dette. Viacutan kan fåes på dyreklinikkene. Også Omega 3 er bra for hud og pels.

Andre ting som vitamintilskudd kan gi en bedre pels, et bedre oppbygd immunforsvar. C vitamin til innekatter er meget viktig. C– vitamin er viktig for å bygge opp kattens immunforsvar, og en katt som aldri går ute og får naturlig C vitamin fra solen, kan trenge disse tilskuddene. Snakk med din veterinær om vitamin og kosttilskudd til katten din om den virker dvask i pelsen, huden, matt i øynenen, klør i huden og ellers trett og uopplagt. Et annen godt råd fra Maren som gjelder spesielt når du har katt som går ute, er å gi den hvitløkstabletter. Disse kan hjelpe til å holde pelsen fri for midd, fluer, lus og andre småkryp som lett kan sette seg på de.

Gode tips fra andre som driver med utstilling, uansett rase er alltid godt å ta med seg, så om noen har tips å dele med meg, send meg gjerne en mail: jannikke@online.no

Vi vil alle ha noe å lære av hverandre og jeg vil takke Maren for hennes gode råd og tips, og både hun og jeg håper at dere har fått noen nye ideer dere og kan bruke.

Jannikke/Du Monet